Üdvözlöm honlapomon!

Remélem kellemesen tölti nálam az idejét.

Jótanácsok

A terepasztal szépsége abban rejlik , hogy mindig bõvíthetõ .Fejleszti a gyermekek kreatív és manuális készségét, és minden generációnak, örömet szerez A terepasztalokat lehet egyszerû kivitellel, 1-2 körrel kezdeni, és az idõ múltával, a fokozódó érdeklõdésre való tekintettel, akár 4-6 körré varázsolni, 10-12 váltóval. Különbözõ technikai megoldásokkal pedig, egyedivé tenni külalakját és tudását Pl.: forgó zsámoly a vonatok elrendezésére, vagy fogaskerekû kiépítése a dombra.

A terepasztal méretét, jó elõre, gondosan kell meghatározni, mert ha túl kicsi, nem fog olyan nagy és hosszú távú örömet okozni. A gyermek gyorsan kitapasztalja és nem tudja lekötni a figyelmét. A maximális méret nincs meghatározva. De a méreteknél mindig az ideális tárolóhelyet és az odavezetõ utat kell kigondolni. A tárolásra már vannak bevált ötletek, ilyeneket láthatunk az ÖTLETEK részben.

Az eddigi tapasztalataim szerint a HO kisvasutaknál az ideális méret a 180-190cm hosszúság, és a 90-100 cm szélesség. Ez az asztal lehetõvé teszi 2-3 kör elhelyezését, akár 8-10 váltóval, 30 - 35 cm-es dombokkal, fogaskerekûvel.

A kivitelezésnél lehetõség van egy, vagy több dombra alagúttal, tavakra, erdõkre sziklás hegységre, fákra, bokrokra, különbözõ egyszerû vagy speciális házakra. Pl./ Szélmalom, vonatgarázs - ajtónyitással, mechanikus vagonbillentõ szerkezet./ Elektromos szempontból, a terepasztal törpefeszültséggel mûködik, így veszélytelen.

Lehet egy, vagy több trafóval, elektromos váltókkal, pályaudvar elõtti vonatstoppal, külsõ lámpákkal és a kisházakat belsõ világítással is felszerelve. Remélem, személyesen is találkozhatunk, hogy az önök leendõ terepasztalát felmérjük és elkészíthessük. Tisztelettel: Ritter Rudolf / Gyakorló apa és terepasztal készítõ /